Bir KAREKOD (Data Matrix), ya kare ya da dikdörtgen desenli olarak düzenlenmiş siyah ve beyaz kare modüllerden oluşan iki boyutlu bir matris barkodtur. Kodlanacak bilgi metin veya işlenmemiş bilgi olabilir. Olağan veri büyüklüğü, birkaç bayttan 2 kilobayta kadar olur. Kodlanmış veri uzunluğu kullanılan sembol boyutuna bağlıdır. Sembol gücünü arttırmak için hata düzeltme kodları eklenir: Kısmen hasarlı olsa da, hala okunabilir durumdadırlar. Bir KAREKOD sembolü, 2,335 alfa nümerik karaktere kadar depolama yapabilir.
KAREKOD sembolleri, kare şeklindedir ve bitleri temsil eden küçük kareler halindeki hücrelerden yapılmışlardır. Duruma bağlı olarak, bir beyaz modül sıfırdır ve bir siyah modül ise birdir veya bunun tersi olabilir. Her KAREKOD, en azından iki vizör yapısından veya iki koldan ve iki senkronizasyondan ibarettir. Kollar, iki dik hat şeklindedir ve aynı modüller gibi renklendirilmişlerdir. Oysa senkronizasyonlar, kollar gibi olsalar da, tek fark, dönüşümlü siyah ve beyaz modüllerden meydana gelirler. Kollar, sembolle birlikte iyi bir hizalama sağlarlar. Oysa, senkronizasyonlar modülleri doğru olarak numunelendirirler. Matris boyutu büyüdüğü takdirde, yatay ve dikey olarak sekize kadar daha fazla senkronizasyon ve kol eklenir. Sembol büyüklükleri 8×8’den 144×144’e kadar değişir.
UYGULAMALARI
KAREKOD için en popüler uygulama, kodun, 2 veya 3mm2’ de okunabilir olan bir sembolde 50 karakteri kodlama yeteneği ve kodun sadece % 20 kontrast oranıyla okunabilir olması nedeniyle, küçük kalemlerin işaretlenmesidir. Electronic Industries Alliance (EIA), küçük elektronik bileşenlerin etiketlenmesi için KAREKOD kullanılmasını önermektedir.
Çoğu sanayide, özellikle kalite kontrolün sıkı olduğu ve sahte veya servisi sağlanmayan parçalar için karaborsanın oluştuğu uzay sanayinde KAREKOD kodları, yeni bir izlenebilirlik parçasıdır. KAREKOD kodları (ve eşlik eden alfanumerik veriler), imalatçı kimliği, parça sayısı ve benzersiz seri numarasıyla birlikte, bileşenin detaylarını belirler. Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı, en kısa zamanda KAREKOD kodlarıyla belirlenen her yeni hava aracının tüm bileşenlerine sahip olmayı hedeflemektedir.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
KAREKOD sembolleri, bir peri metre vizör yapısı içerisinde düzenlenen kare modüllerden meydana gelmişlerdir. Tüm ASCII karakter setinden (açılımlarla birlikte) 3,116 karaktere kadar kodlama yapabilir. Sembol düzenli bir sıra içerisinde hazırlanmış kare modüller içeren veri bölgelerinden meydana gelir. Büyük semboller, çeşitli bölgeleri içerir. Her veri bölgesi, bir vizör yapısıyla sınırlandırılır ve bu, sesiz bir bölge sınırıyla (marjin), dört tarafından çepeçevre kuşatılır.
Sembollerin, çift sayıdan oluşan dizileri ve sütunları vardır. Sembollerin çoğu, 10x10’dan 16x48’e kadar büyüklükleri olan karelerdir. Yine de bazı semboller, 8x18’den 16x48’e kadar büyüklükleri olan dikdörtgenlerdir. Tüm semboller, üst sağ köşede bulunan ışıklı modülle tanınır. (Binari sıfır)
ECC200, Veri Matrisinin en yeni versiyonudur ve hata denetimi ve düzeltme algoritmasına (Reed-Solomon gibi) ilişkin ileri düzey kodlamayı destekler. Bu algoritma, % 60 oranına dek hasarlı olan barkodların tanınmasına imkan sağlar.
mikro efatura, mikro e-fatura, mikro edefter, mikro e-defter, Mikro Bayi, Mikro Bayii, Mikro v15, Mikro 15, Mikro Destek, mikro yazılım, mikro yazılım bayi, mikro yetkili satıcı, mikro bayileri, mikro programı, mikro yazılım, mikro yardım